Follow me

Live like a gentleman

Auteur: Tim Mureau

Wat is nou eigenlijk een ‘gentleman’? Kwaliteit boven alles!

Een man met bolhoed, paraplu en een mooi pak.  Het is al eeuwenlang de associatie die we met het woord ‘’gentleman’’ hebben. Maar zit het hem nou in die buitenkant? Of is het juist de binnenkant zoals vele ook beweren. Laten we het erop houden dat het in al die elementen zit. Een heel belangrijk element wordt vaak vergeten. Namelijk de kwaliteit!

Een hemd van een boterzachte katoen, geweven is in Italië of Zwitserland of een polyester/katoen mengsel dat makkelijker strijkt. Dié kwaliteit, dat is wel een dingetje!

Want die ‘kwaliteit’ vindt ‘the gentleman’ vandaag de dag namelijk niet meer bij grote merken zoals hij dat vroeger misschien wel vond.

De meeste merken zijn toch minder waarde gaan hechten aan kwaliteit en geven meer uit aan marketingcampagnes. Naast het feit dat bij de meeste merken de kwaliteit minder is geworden, is de echte gentleman ontzettend gedetailleerd in zijn keuzes. Daardoor vindt hij bij die merken vaak niet eens wat hij zoekt. De echte gentleman wilt ieder detail zelf bepalen!

De gentleman is dan ook vaak aangewezen op maatwerk en ontwikkelt daarvoor een compleet adressenboek met ambachtelijke makers die al zijn kledingstukken, accessoires en attributen met de hand en naar zijn wensen vervaardigt.

Niet alleen omdat de gentleman er waarde aan hecht dat alles gemaakt is zoals hij het wilt, nee, ook zeer zeker omdat hij waarde hecht aan kwaliteit, passie, vakmanschap en boven alles ‘ambacht’. Een gentleman is een liefhebber, of het nu zijn horloge is, zijn maaltijd, zijn kleding of zelfs zijn zakkammetje, ambacht staat bij de gentleman hoog in het vaandel!

Vroeger verkreeg hij deze adressen op de club tijdens de gesprekken met andere gentlemen en noteerde ze met een echte vulpen keurig in zijn adressenboek. Van de Duke of Windsor heb ik nog eens een kopie gezien van zo’n adressenboek waarin alles keurig genoteerd en gesorteerd stond. Van stoffen tot pakken, van schoenen tot laarzen. Dat lijkt misschien heel ouderwets en ondenkbaar voor deze tijd, toch zijn er echter nog altijd gentlemen die dit zo doen. Zij kennen hun adresjes als geen ander!

Omdat het vandaag de dag wel moeilijker is om de juiste ‘’makers’’ te vinden zijn er gelukkig een paar gentlemen die andere beginnende of zelfs gevorderde gentlemen willen helpen met het vinden van mooie, kwalitatief hoogwaardige producten. Bijvoorbeeld Wim Kuperus van Mister Seven die met zijn service en netwerk het mooiste en het beste bij elkaar probeert te brengen en daarvoor altijd op zoek is naar de mooiste ambachtsadressen in de wereld.

In dit geval is hij dus als het ware uw ‘’levende adressenboekje’’. Dit is buitengewoon handig want het vergt veel tijd om te leren wat nu eigenlijk mooie en kwalitatief hoogwaardige producten zijn. Het vergt kennis van stof, maakwijze en pasvorm. Maar ook of de prijs-kwaliteit verhouding klopt, iets wat bij vele grote merken nog weleens ontbreekt.

Ik ben zelf lid van verschillende gentlemen clubs binnen Europa in landen zoals Italië, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Engeland en Frankrijk en geef je graag een inkijkje in het leven van de gentlemen die ik vanuit deze clubs ken.

Bijvoorbeeld een van de clubs waar ik in Italië lid van ben heeft een groot aantal liefhebbers van ‘’vintage’’ stoffen. Het gebeurt vrij regelmatig dat een heel gezelschap van deze gentlemen stad en land afstruint naar stoffen uit de jaren 30, 40 en soms 50-er jaren. Stoffen die voor velen van ons veelal te dik en te zwaar zijn om te dragen, maar voor hen het enige wat zij willen dragen en als kwalitatief goed genoeg! En ach waarom ook makkelijk doen als het ook moeilijk kan.

Vervolgens wordt deze stof dan naar hun eigen kleermaker gebracht waar het proces begint. Het eindresultaat is eerder een kunstwerk dan een gewoon kledingstuk, en wellicht moet je deze gentleman dan ook eerder zien als een ‘stijlicoon’ dan een nette geklede man.

De gentleman wil naast er mooi uitzien ook een boodschap uitdragen, een verhaal van kwaliteit, traditie en een cultuur die in zijn ogen misschien wel iets teveel verloren is gegaan. Overigens vraagt u zichzelf wellicht af of dit de enige vorm van de gentleman is, maar dat is natuurlijk niet zo. Deze ‘vintage’ liefhebber is een vrij conservatief type die graag vasthoudt aan gebruiken en gewoonten uit verleden tijden.

Er zijn natuurlijk ook modernere gentlemen die wat minder uitgesproken zijn in hun kledingstijl en vaak het ‘’less is more’’ principe hanteren. Gentlemen die een vergelijkbare stijl hanteren als de meeste pakkendragers, maar zich onderscheiden in kwaliteit en de combinatie van kleuren, accessoires en andere attributen. Daar heeft iedere gentleman uiteraard zijn eigen adresjes voor.

Als we nu eens kijken naar de populariteit van ‘de gentleman’ zie je dat deze toeneemt. De snelheid van het leven raast aan ons voorbij en draagt niet bij aan de kwaliteit ervan. Het genieten ontbreekt en daarmee de passie en de liefde voor het ambacht! Gelukkig beseffen meer en meer mensen dat en kiezen voor een onthaastende levensstijl, waarbij kwaliteit van product en leven daadwerkelijk een rol speelt.

Vandaag de dag zijn er genoeg boeken te vinden waarin je meer te weten kunt komen over de ‘’gentleman’’. De meest bekende is waarschijnlijk wel ‘’de Gentleman – Handboek van de klassieke herenmode’’ geschreven door Bernhard Roetzel. Maar andere interessante zijn uiteraard ook ‘’Style and the man’’ geschreven door Alan Flusser. En dan zijn er nog de boeken gespecialiseerd op gentlemen uit bepaalde gebieden zoals ‘’Parisian Gentleman’’ en ‘’The Italian Gentleman’’ geschreven door Hugo Jacomet. De laatste twee zijn overigens ook een uitstekende bron voor het samenstellen van een adressenboekje voor de desbetreffende landen en zo is dat ook met ‘’The Perfect Gentleman’’ geschreven door James Sherwood. Mocht je jezelf verder willen verdiepen in de lifestyle van een gentleman moet je zeker beginnen met lezen, maar zoek daarnaast ook contact met gentlemen via de sociale media, of wellicht via een club.

Het proces om een gentleman te willen zijn ontstaat uit onze binnenkant, waar onze drijfveren en gedachten, onze ambities en kijk op de wereld zich huisvesten. Via de buitenkant geven wij onze binnenkant een gezicht. Aan de buitenkant communiceren wij die ambities, drijfveren en het ambacht. Niet alleen in onze stijl van kleding, maar ook in ons handelen en spreken!

Want wat betekent het woord gentleman nou eigenlijk letterlijk?

Vrij vertaald; ‘’aardige man’’; wat neerkomt op respectvol en vriendelijk met je naaste en je omgeving omgaan!

Echter een echte gentleman onderscheidt zich van de rest. Respect en vriendelijkheid laten zich tegenwoordig veelal anders uitdrukken dan in het verleden. Het is geen goede gewoonte meer, maar een keuze geworden.

Gaan we nog opstaan voor de dames in een overvolle trein of bus, houden we de deur nog open en helpen we hen de jas aantrekken?  Hechten we nog waarde aan mens en milieu, dier en natuur, water en voedsel? Het is deze rode draad die loopt door het leven van een gentleman.

Being a gentleman suits you!

 

In de volgende artikelen van ‘Mister Seven Says’ gaan we nog wat specifieker in op thema’s die horen bij een gentleman. Van etiquette en omgangsvormen tot aan producten en diensten. Het leven van bekende celebraties en hun garderobes.

 

Zoals een bekend Engels gezegde klinkt;

STAY TUNED!!

 

Tim Mureau